MozaiQ la 3 ani, LGBT overview în România – Stories of the HUB –

Undeva acum zece ani am învățat că lumea are preferințe comune, dar disecrepanțe ereditare în toleranța diferențelor sociale și nu numai. În România intoleranța a ceea ce e ,,diferit” a copt ani de zile. Nu știu dacă de la comunism încoace sau pur și simplu de dinainte ca Antonescu să fie una cu pământul. Încerc să nu fac lecții de istorie și comportament social, dar uneori diferențele de orice tip pot compune conflicte.

Comunitatea LGBT din România a fost privită cu rezervare multă vreme de marele mase de oameni. Încet și sigur generațiile noi au conștientizat că accepțiunea socială nu creează doar o viață mai bună, ci și perspective noi.

Pe 2 noiembrie organizația comunitară adresată persoanelor LGBTQIA+  MozaiQ împlinește 3 ani. E un moment marcant pentru una dintre cele mai active organizații LGBT din România, iar asta ne-a făcut să aflăm mai multe despre ce plănuiește MozaiQ să facă mai departe.

MozaiQ face parte din Manasia HUB, fiind membri ai structurii Manasia.

Rezultatul referendumului desfășurat între 6 și 7 octombrie a fost unul îmbucurător pentru persoanele care susțin drepturile persoanelor LGBT.

Pentru a afla mai multe despre MozaiQ, ce plănuiesc să desfășoare mai deaprte și în ce direcție se va orienta comunitatea LGBT, am stat de vorba cu Vlad Levente Viski, director executiv al MozaiQ.

Manasia HUB: Cum crezi că a evoluat MozaiQ în contextul social din România în ultimii trei ani?

Vlad Levente Viski: În acești trei ani am crescut enorm, încercând să adresăm cât mai multe din problemele comunității LGBT, care sunt multe. Ne-am făcut treaba cu dedicație, am muncit zilnic până târziu în noapte, nu am avut weekenduri, totul pentru o cauză mai largă.

Manasia HUB: MozaiQ a început să se implice activ și în probleme sociale precum protecția femeilor. Cum a venit această idee și ce răspuns ați primit din societate?

Vlad Levente Viski: Noi încă de la început ne-am dorit să avem o practică intersecțională, tocmai de aceea suntem și feminiști. Ne interesează în aceeași măsură și munca cu organizații rome, ale persoanelor cu dizabilități, care ajută persoane nevoiașe. De-a lungul timpului am avut numeroase astfel de acțiuni de solidarizare.

Manasia HUB: Care sunt planurile MozaiQ pentru următoarea perioadă? 

Vlad Levente Viski: În perioada asta lucrăm pe mai multe direcții, creionăm strategia organizației pentru următorii trei ani. Facem și vizite în alte orașe, pentru a înțelege mai bine nevoile și realitățile comunității.

Manasia HUB: Am fost martori la o creștere și unificare a comunității LGBT în România. Cum crezi că s-au mișcat lucrurile în România pentru comunitatea LGBT și care ar trebui să fie următorii pași?

Vlad Levente Viski: Da, vedem o mai mare vizibilitate a comunității, lucru care este extrem de pozitiv, în condițiile în care homosexualitatea a fost dezincriminată abia acum 17 ani. Mai avem mult de muncă să fim OK noi cu noi, să îmbunătățim relația noastră cu familiile noastre, sunt probleme de interes care trebuie să fie adresate de stat, cum ar fi parteneriatul civil, adoptarea unei strategii HIV/SIDA, simplificarea procedurii de modificare a actelor de stare civilă pentru persoanele transgender, etc.

Manasia HUB: Societatea din România este impărțită privind comunitatea LGBT. Există însă o parte din societate care susține LGBT, asta chiar dacă susținătorii nu fac parte din această comunitate. Cum privești asta?

Vlad Levente Viski: Faptul că avem atât de mulți aliați nu poate decât să ne bucure. Arată că sunt mulți români care rezonează la niște principii fundamentale pentru orice democrație, care vor să trăiască într-o societate a respectului și a șanselor egale.

Manasia HUB: Parteneriatele civile pentru persoane de același sex nu par chiar atât de departe. Ce cale de acțiune veți lua în viitor pentru a atinge acest scop?

Vlad Levente Viski: După semnalul dat de români la referendumul de modificare a Constituției sperăm că politicienii români au înțeles mesajul, anume că drepturile LGBT contează și că și cuplurile gay merită recunoaștere legală. Noi vom încerca în continuare să informăm comunitatea LGBT despre conținutul unei astfel de legi, să discutăm cu aliații, să convingem cât mai mulți oameni de necesitatea legalizării parteneriatelor civile.

Manasia HUB: La 3 ani de MozaiQ ce mesaj vreți să transmiteți societății din România? 

Vlad Levente Viski: Cred că e important să înțelegem că noi toți vrem aceleași lucruri, anume o viață mai bună, un mediu sănătos pentru noi și familiile noastre, oportunități de succes în viață, dincolo de diferențele dintre noi.   

Interviu+text realizate de Andrei Constantinescu pentru Manasia HUB. 

CREDIT FOTO: Nadia Saad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *