Manasia food, sarea și piperul din #HUB – Stories of the Hub –

Sarea-n bucate. Expresia asta din basme a rămas cu mine o bună parte din adolescență.O folosesc și astăzi. Fix la expresia asta m-am gândit atunci când am început discuția cu Emilia Vlad. Cine-i Emilia? Ea este Manasia food, sau, mă rog, reprezintă Manasia food. Culmea, e și fondatoarea locului retro-cool cu bucate delicioase din #Hub de la noi. Sunt convins că o mare parte din voi adoră mâncarea. Poate e ceva de la români chestia astia. Suntem născuți să fim gurmanzi, dar ne si place la culmea statutul ăsta. În urma cu 7 luni Manasia food își deschidea bucătăria în Hub și pornea într-o aventură gastronomică unică.

Mai e o leacă până să facă un an, dar nu ne-am putut abține și am luat Manasia food ca punct de focalizare pentru ediția asta de Stories of the Hub.

Manasia Hub:  Cum ți-a venit ideea de a deschide Manasia food?

Emilia Vlad: Hmm. Ideea de a deschide Manasia Food nu îmi aparține. Ideea/propunerea a venit într-un moment în care nu aveam în plan așa ceva. A venit de la o persoană care m-a surprins într-un mod foarte plăcut. Propunere care mi-a schimbat cumva planurile, cel puțin pe termen mediu. Ceea ce nu e un lucru rău.  Și ca să răspund și la întrebare…nu e primul business în domeniul Horeca pentru mine, so, nu sunt chiar începătoare din punctul ăsta de vedere.

Manaia Hub: Ce îți inspiră Manasia Hub ca și spațiu cultural într-un București din ce în ce mai evaziv?

Emilia Vlad: Cred că întrebarea nu e formulate correct. Manasa Hub nu inspiră. Manasia Hub e o stare. Îmi pare rău că trebuie să răspund așa, dar pentru mine, într-un an de zile de când a apărut ideea de Manasia în viața mea cam asta am înțeles.  Uite, de exemplu, sunt foarte multe locuri în București pe care le “cauți”. Din nevoia de a încerca ceva nou, din nevoia de a face ceva nou. Din nevoia de a fi “cool”.

Este o creștere organică. Creștere de care fiecare antreprenor ar vrea să aiba parte. Dar pentru asta ai nevoie de viziune..răbdare, strategie pe termen lung. Și când spun lung…vorbesc de ani mulți, nu luni Uite, de exemplu, aseară chiar am auzit pe cineva în Hub spunând “multumesc că există Manasia”. Și nu glumesc.

Cred că e de prisos să spun ce se întâmplă aici. Și că există cineva care a văzut potențialul. Și care a crezut în asta. Și care a știut să adune în același loc oamenii care își doresc același lucru. Și care știu să lucreze împreună. Și nu doar să se bucure de asta, ci să și împărtașească cu ceilalți.

Manasia Hub: Care este filosofia gastronomică a Manasia food?

Emilia Vlad: Cred că n-ar fi corect să spun că există o filosofie gastronomică la noi. Termenul este oricum prea puternic pentru a fi atribuit unui loc. La Manasia food vorbim de mâncare.

Pentru oamenii ca tine, pentru oamenii ca mine. Știu, este o artă să știi să faci mâncare. Nu ne propunem așa ceva. Nu cred că avem în țară posibilitatea de a face așa ceva. Și dacă avem, nu cred că e suficient apreciată. Așa că nu ne-am propus asta niciodată. Nu avem pregătirea necesară. Noi ca popor. Așa că aici găsești mâncare de care te bucuri odată ce ai intrat în Hub.

So, mai repede vorbim de conceptul de mâncare “complementară” stării pe care o ai aici. Sau că să fiu și mai concisă și la obiect, vorbim de “comfort food” , că tot e la modă. Nimic pretențios, nimic sofisticat. Poate că nu voi fi foarte apreciată după aceste cuvinte, dar am învățat că “less is more”. Și pentru că acest lucru s-a dovedit a fi benefic în viața personală am ales să îl aplic și aici. Și tare mă bucur că am făcut asta.

Manasia Hub: Cum crezi că arată oamenii care preferă bucatele de la voi, din punct de vedere social și cultural?

Emilia Vlad: Of.. uite, că am ajuns să mă repet. Oamenii ca tine, oamenii ca mine. Dar cum lumea nu ne cunoaște.. hai să și explic ce înseamnă asta. Și nu cred, îi văd , deci vorbesc la obiect. Sunt oamenii care apreciază valorile alea adevarate cu care am avut norocul să fim crescuți. Oamenii care știu să se bucure de ce au, dar în același timp să își dorească să “să îmbunătățească” .

Uite, vezi, am reușit să transform ceva negativ în ceva pozitiv ( și vorbesc aici de perioada comunista). Oameni pentru care un pahar de vin e bun pentru că e bun. Și asta înainte de a afla  prețul, deci nu pentru că e scump. Același lucru și la mâncare.

Manasia Hub: Cu ce vine Manasia food nou din punct de vedere al conceptului de restaurant?

Emilia Vlad: Ei, aici e partea care îmi place mie cel mai mult. NU ai să găsești la noi ospătari/chelneri care vor veni la tine la masă să te “agaseze” . Sau să îi aștepți să vină la masă, ei ocupându-se cu orice altceva în timpul ăsta. Nu , așa cum am tot zis, pentru noi e foarte importantă socializarea. Care trebuie să meargă în tandem cu starea de bine. Așa că, atunci când hotărăști tu vii și comanzi. Și noi te anunțăm când e gata. Vrei mai multe tacâmuri, vrei sare, piper, vrei meniul? Ei bine, ți le iei tu când vrei, nu aștepți pe nimeni pentru asta. Cei care au fost aici știu despre ce vorbesc.

Manasia Hub: Ce pregătește Manasia food pentru anul 2019?

Emilia Vlad: Nu avem nimic special în plan. Noi funcționăm la modul următor: propunem meniuri, produse etc… și le testăm cu ajutorul clienților. Și invers, vin ei și ne propun. Ce le e poftă, ce își doresc să mănânce, etc…Nu știu câtă lume face asta, dar la noi funcționează. Dar da, ne dorim să păstram aceeași calitate a produselor noastre. Aceeași interacțiune directă cu clientul.

Știi, noi suntem înca la început de drum, de abia avem 7 luni de funcționare. Ar fi extrem de devreme pentru a ne propune alte lucruri. Învățăm. Și cel mai important este că vrem să învățăm de la clienții noștrii. Suntem deschiși la asta. Dar hai să mai vorbim peste un an. Sau când facem un an de funcționare, adica pe 6 mai 2019. Ne auzim atunci?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *