District of Screen Composers, muzica cinematografiei sau o comunitate de tineri compozitori uniți în diversitate – Stories of the Hub

La câte filme crezi că te-ai uitat până acum? Câte documentare ai urmărit cap-coadă? Poate că nu ai răspunsul la întrebările astea, dar gândește-te la asta: cum ar fi fost filmele, documentarele, toate creațiile video pe care le-ai văzut … fără sunet? Da, să vezi, orice film imaginabil fără coloană sonoră. Punct. Totul mut, doar vocile actorilor să se audă. Fără soundtrack-uri, fără creații muzicale.

Mi-am pus întrebarea asta vreo câteva zile la rând. Răspuns n-am găsit. Așa că am fugit cu gândul la District of Screen Composers sau DISC. Ce e DISC? Nu-i chiar așa ușor de definit. DISC reprezintă un concept, o personalitate, un grup de oameni creativi. Ei se ocupă de muzică pentru filme, de orice fel, de orice subiect abordat în fața camerei.

DISC face parte din Manasia Hub, iar felul în care compozitorii tineri fac muzică este, dacă nu unic, cel puțin original și personal.

Am stat de vorba cu cei de la DISC, iar Ioana Șelaru ne-a explicat care-i drive-ul lor. Mai jos regăsiți interviul integral.

Manasia Hub: Cum a luat ființă DISC și care este conceptul din spatele acestui proiect?

Ioana Șelaru: Conceptul din spatele proiectului, activând atunci sub un alt nume, a fost prezent încă de când s-a înființat Manasia Hub. Imaginea DISC-ului a luat naștere în urmă cu doi ani atunci când ne-am propus să cream o comunitate de tineri compozitori dornici să profeseze în domeniul muzicii de film de orice tip.

Manasia Hub: DISC reușește să conceapă sunete și proiecte audio cum nimeni nu face în România. Prin urmare, care este conceptul vostru, drive-ul care vă ,,conduce”?

Ioana Șelaru: Conceptul de la care plecăm este unul simplu, având la bază amprenta personală a fiecărui membru al echipei. Prin fiecare proiect integrăm acest element în compozițiile muzicale dorind să promovăm și să dezvoltăm un produs de viitor, authentic, care să încurajeze tinerii să facă o schimbare în domeniul artistic.

Manasia Hub: Care au fost cele mai mari provocări pentru DISC de la start și până în prezent?

Ioana Șelaru: Atunci când pui bazele unui proiect artistic ca DISC, stundent fiind, este destul de greu să găsești un echilibru din orice punct de vedere. Cea mai mare provocare are de a facecu propria persoană, de a nu te lăsa descurajat și de a persevera în drumul spre a realiza ceva valoros.

Manasia Hub: Puteți spune că vă asociați oarecum cu o lume mai eclectică, non-comercială a sunetului? Unde credeți că vă încadrați în piață cu forma actuală a DISC?

Ioana Șelaru: N-aș putea pune o etichetă pe stilul muzical abordat în acest proiect. Diversitate muzicală există. Piața muzicii de film presupune o bună cunoaștere a mai multor genuri. În același timp, este esențial să îți dorești să ieși din zona de confort, să experimentezi muzical și alte fațete ale domeniului, lucruri care nu fac decât să te definească și să te încadreze drept un artist.

Manasia Hub: Ce credeți voi că ar fi cinematografia, documentarele sau peliculele fără construcții sonore gândite pe conceptul producțiilor?

Ioana Șelaru: Muzica originală are mai multe funcții. Pe lângă cea de a crea o anumită atmosfera, de a ilustra emoții sau de a reprezenta evoluția unui personaj, muzica dă viață materialului vizual. Este un proces care ar trebui respectat și luat în considerare încă de la schițarea ideii inițiale.

Manasia Hub: Producția de soundtrack-uri e specială și implică conceptualizare. De unde vă luați inspirația pentru munca pe care o faceți?

Ioana Șelaru: Pasiunea pentru muzică, pentru ce înseamnă a transpune o idee vizuală printr-un limbaj muzical. Este un proces artistic complex care implică nu numai cunoștințe teoretice, dar și capacitatea de a înțelege că cele două domenii, muzica și vizualul, se află în strânsă legătură.

Manasia Hub: Ce planuri și ce proiecte pregătește DISC pentru anul acesta?

Ioana Șelaru: Nu peste mult timp vom lansa o animație și un videoclip artistic pentru două dintre piesele noastre cinematice. Cum începutul de an a fost destul de aglomerat pentru noi, suntem în căutarea de noi colegi care să ni se alăture. Ne pregătim să extindem echipa, așa că știți unde ne găsiți!

Manasia Hub: Într-o lume auditiv perfectă cum ar trebui să sune o zi ideală?                  

Ioana Șelaru: Întotdeauna m-am gândit cât de bine ar fi ca ziua să dureze mai mult de 24 de ore. În felul ăsta’ aș avea destul timp să mă pierd în idei muzicale.

Manasia Hub: Cum credeți că se încadrează DISC în Manasia Hub?

Ioana Șelaru: DISC completează atmosfera de la Manasia Hub și invers. Există fără doar și poate un schimb de energie reciproc. De asemenea, există multe puncte în comun. La fel ca noi, Manasia Hub reprezintă generația tânără care are curajul de a investi într-o idee care reușește să crească în jurul ei oameni de viitor.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *