Bosfor. Iti spune ceva numele asta? Cu geografia nu pot sa zic ca m-am impacat neaparat bine in scoala, dar atunci cand am auzit de Bosfor, Istanbul, Asia si Europa intr-un uimitor clash m-a fascinat ideea de a ajunge in Turcia.
Cum sunt gurmand de fel m-am gandit ca-n fostul Constantinopol l-as prinde pe Dumnezeu de picior si as infuleca specialitatile turcesti la care visez de ani de zile.
Of course, da, poti sa spui ca gasesc si in Bucuresti specialitati turcesti, daaar nu e chiar ,,ca la mama lor”. De aici si angoasa asta gastronomica. Norocul meu? Faptul ca l-am cunoscut pe Wefa. Poate-l cunosti de la diverse party-uri pentru ca omul construieste un mix muzical rar intalnit la platane.
Amalgamul de muzica orientala, pofta de ritmuri cu iz de veselie si touch-urile personale la mixat il fac pe Wefa un DJ cel putin interesant de urmarit. Ce treaba are muzica cu mancarea totusi?
Nu stiu daca niciuna, dar revenind la placerile mele neimplinite facem un 360 si vorbim cu Wefa despre a doua lui mare pasiune: gatitul sau pișirmek.
Stam la masa cu Wefa si aflam ca de cateva luni Munchies si-a deschis bucataria la Manasia Hub. Stiu de la oameni, dar asta nu i-am mai spus-o lui Wefa, ca mancarea e foarte buna, am auzit doar laude.
Pe deasupra gurmanzii care i-au incercat deja preparatele lui Wefa mi-au spus ca nu doar partea cu mancarea e facuta cum trebuie, dar si ospitalitatea lui Wefa cantareste in balanta: ce sa mananc azi la Munchies?
Discutia cu Wefa s-a transformat intr-un interviu relaxat in care am descoperit multe lucruri interesante. Faptul ca mancarea turceasca nu e turceasca pana nu pune mana cineva sa o prepare FIX ca in Istanbul. Un zambet la primire si o atitudine pozitiva ajuta intotdeauna, dar poate cel mai important: daca nu pui pasiune nu iese nimic gustos.
Andrei Constantinescu: Iti dai seama ca prima intrebare e cea clasica?! De unde gandul si determinarea de a deschide MunChies?
Wefa: Povestea incepe acum 4 ani de zile. Cam de 4 ani de zile vin pe la Manasia Hub si intotdeauna mi-a placut aici. Am zis ca daca vreodata am sa-mi deschid ceva as vrea sa o fac intr-un loc ca Manasia. S-a ivit ocazia sa pot face asta pana la urma. Am vorbit cu Daniel si uite, am deschis! Treaba asta cu gatitul este ca o pasiune pentru mine. Imi place sa gatesc. Gatesc de la 7 ani. Nu sunt bucatar, dar cam de pe atunci am inceput sa fac mancare. Am gatit in general mai mult pentru mine si pentru prieteni. Nici acum nu pot sa zic ca sunt bucatar profesionist, dar uite-ma aici.
Andrei Constantinescu: Ce au spus oamenii cand au auzit prima oara despre MunChies? Ce au zis despre preparate?
Wefa: Foarte multi dintre cei care au mancat prima oara aici mai mancasera mancare cu specific turcesc Doar ca noi facem .. un pic altfel mancarea. Meniul nostru e gandit altfel. Eu am locuit 4 ani de zile in Istanbul si de acolo am invatat mare parte din preparatele turcesti Am locuit o perioada si in Gaziantep si am putut invata retete clasice turcesti la care tin foarte mult.
Ca exemplu?! Uite, avem Wet Burgerul. Este un preparat care nu prea exista in Romania si mai ales sub forma in care il preparam noi. Am acordat multa atentie la ceea ce inseamna si micul dejun. E o masa foarte importanta in Turcia si in Romania.
Cu toate acestea micul dejun facut de noi e o varianta mai retro, mai limitata a micului dejun turcesc pentru ca lumea in Romania nu e obisnuita sa manance atat de mult dimineata.
In general am respectat si pastrat in meniu niste retete turcesti simple si delicioase cum ar fi peste-paine cu macrou sau menemen care este omleta turceasca cu multe legume. Avem chiftelute turcesti cu miel si nelipsitii cartofi prajiti peste care punem cascaval, patrunjel si usturoi. Aaa si foarte important, cartofii nu sunt congelati, sunt naturali! Tinem foarte mult la asta.
Andrei Constantinescu: Tu cochetezi cu muzica si ai DJ set-uri interesante. Ce iti pare mai usor, gatitul sau muzica? Le-ai imbinat pana acum pe amandoua?
Wefa: E mai usor sa ascult muzica, dar am facut asta deja, imbinarea dintre muzica si mancare. La lansarea Munchies am si gatit, dar am pus si muzica.
Pe o parte eram la platane, dar aveam si niste wet burgeri pusi la facut. M-am descurcat cu ambele. Am si gatit am si pus muzica. A functionat.
Andrei Constantinescu: Mancare turceasca in inima Bucurestiului. Cum ai simtit tu oamenii cand au vazut prima oara deschis la Munchies?
Wefa: Oamenii au reactionat bine, nu ne asteptam. Ceva nou atrage mereu, iar mancarea turceasca a placut romanilor in general. Ceaiurile sunt ceva comun aici. E ceai facut de noi si e din partea casei. E bun pentru hidratare. Sincer nu mi-am dorit sa incep cu o mie de lucruri in meniu pentru ca e mai complicat asa. Am dorit un meniu simplu pe care oamenii sa-l retina si atunci cand vin aici sa stie ce isi doresc, sa stie ce sa ceara de la noi.
Am pastrat denumirile produselor. Am dorit sa aveam numele originale ale preparatelor si cred ca prin lucrul acesta ajutam si lumea sa descopere cum se numesc cu adevarat preparatele din gastronomia turceasca.
Andrei Constantinescu: Echipa din spatele Munchiies a fost construita de tine? Spune-ne despre colegii care te ajuta la gatit.
Wefa: Echipa e destula de mica acum, dar punem pasiune in ceea ce facem. Suntem eu si colega mea Iulia Yildirim A ajutat mult la un fel de organizare si faptul ca am avut mult ajutor din partea prietenilor. Au venit cu sfaturi cu indicatii. A fost un ajutor foarte bun.
Conteaza foarte mult ca ownerul sa fie aici mereu. Nu e ca la bar. La mancare e ceva mai pretentios. Eu sunt atent la tot ceea ce se intampla. Trebuie sa ai atentie la detaliu in treaba asta cu mancare pentru ca de acolo vin pasiunea si zambetele oamenilor care gusta din ce gatim noi.
In acelasi timp e important sa te vada oamenii la locul tau. E important sa stie ca atunci cand vin la Munchies ma gasesc pe mine.
Andrei Constantinescu: Care sunt planurile pentru Munchies mai departe?
Wefa: Pe parcurs vom mai mari meniul si tintim catre evenimente gastronomice. Ne dorim sa aducem lumea in jurul nostru si sa guste din preparate. Adica vom gati ceva special si vom face un eveniment special din asta.
Tinem foarte muilt sa avem mancare gatita bine si nu vom face ceva in genul gratarelor sau lucrurilor pe care le poti manca oriunde. Noi vom miza pe mancare gatita asa cum se face in Turcia.
Andrei Constantinescu: Peste ce provocari ai dat pana acum de cand ai deschis Munchies?
Wefa: La inceput toata lumea a avut o parere despre asta si despre cum ar trebui sa arate Munchies. Ii multumesc lui Daniel ca m-a ajutat sa ies din chestia asta. Pentru ca mi-a spus sa fac ce simt eu ca ar trebui sa fac cu Munchies. Oamenii isi dau cu parerea, e normal, dar la un moment dat trebuie doar sa faci cum simti tu.
Provocari prea mari inca nu am avut, lucrurile merg, dar mai avem de invatat si de crescut. Noi tinem foarte mult la feedbackul oamenilor care mananca de la Munchies. Ne dorim sa stim daca le place sau nu mancarea. Ne dorim sa stim ce gresim la mancare sau cum le-ar placea lor, clientilor, sa fie. Daca 10 oameni mananca aici si 9 dintre ei spun ca mancare e buna, dar cel de-al zecelea nu-i place pe mine ma intereseaza de ce nu ii place. Vreau sa-i fac pe plac.